Positief

Plezier

Creatief

Kleurrijk

De gerbera in de spotlights

De gerbera in de spotlights

29 Maart 2017 Door: Florient

Gerbera

De gerbera bloem; een geliefde bloem. Gerbera’s zijn er in veel verschillende kleuren en groottes. Je hebt gerbera bloemen, maar ook gerbera planten. In dit blogartikel lees je allerlei leuke weetjes en tips over gerbera’s, zodat je nog meer van deze prachtige bloem kunt genieten!

De geschiedenis van de gerbera

Gebera's vinden hun oorsprong uit de exotische oorden zoals Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De bloem werd in 1737 ontdekt door de Leidse Botanicus Gronovius en hij vernoemde de bloem naar een collega, Traugott Gerber. Zo'n 150 jaar later werd de gerbera ook in Europa geïntroduceerd en gekweekt. Tegenwoordig is Nederland zelfs één van de belangrijkste kweeklanden voor de gerbera. Er bestaan ongeveer 30 verschillende soorten gerbera's in het wild.

Gerbera kleuren

Ja echt, gerbera’s zijn er in zoveel verschillende kleuren, dat het niet meer te tellen is. Het zijn er honderden en daarnaast zijn ze er ook in meerdere kleuren. Het hart van de gerbera is daarnaast ook nog eens kleurrijk. De meest favoriete kleuren van gerbera’s zijn geel, oranje, rood, paars, roze, wit en meerkleurig.

Gerbera’s in alle soorten en maten

Gerbera’s zijn er over het geheel bekeken in drie soorten: grootbloemige, kleinbloemige en specialties gerbera’s. De grootbloemige gerbera heeft een diameter die varieert tussen de 9,5 en 13 centimeter en is daarmee ook wel de ‘standaard’ gerbera. De kleinbloemige gerbera wordt ook wel de mini gerbera genoemd en heeft een diameter van 6 tot 8 centimeter. De specialties gerbera’s zijn gerbera’s die er net wat anders uitzien dan de ‘normale’, of beter gezegd ‘meer bekende’ gerbera.

De gerbera combineren

Wat zijn bloemen die goed te combineren zijn met gerbara’s? Nou, bijvoorbeeld de kievitsbloem, sering, roos en asparagus zijn bloemen die goed passen in een boeket met gerbera’s. Maar ook de freesia, chrysant en Japanse sierkwee vormen een prima team met de gerbera. In onze webshop vind je vele prachtige boeketten waarin gerbera’s verwerkt zijn.

Losse gerbera’s

Ook al laat de gerbera zich erg goed met andere bloemen combineren in boeketten, ze zijn ook prachtig om los te gebruiken. Zet bijvoorbeeld twee vaasjes naast elkaar en plaats in elk vaasje een gerbera. Of gebruik vaasjes in verschillende vormen en maten met in elk vaasje een gerbera en zet de vaasjes in een groepje bij elkaar. Fleurig én gezellig!

Gerbera’s met ijzerdraad

Een tijdje terug zag je voornamelijk gerbera’s met een ijzerdraadje langs de steel. Misschien is het je niet direct opgevallen, maar dat komt veel minder voor tegenwoordig. De reden daarvoor is heel simpel: de kwaliteit van gerbera’s is verhoogd en een ijzerdraad is niet meer nodig om de steel krachtig genoeg te maken. Gerbera’s blijven nu uit zichzelf prima rechtop staan.

Gerbera’s verzorgen

Laten je gerbera’s hun kopje wat hangen? Dan hebben we een paar tips die je helpen om ze weer fris te krijgen:
- Maak de vaas of vaasjes goed schoon. Je mag daarbij chloor gebruiken, zodat bacteriën gedood worden.
- Vul de vaas of de vaasjes met vers water, maar gebruik niet te veel water. De stelen kunnen dan gaan rotten.
- Snijd een klein stukje van de onderkant van de stelen af en zet de gerbera’s dan weer terug in de vaas.

Je zult zien dat de gerbera’s snel weer fris en fleurig omhoog gaan staan!

Over Florient

Floriënt Express is de oudste online bloemenaanbieder in Nederland. Bij ons kun je eenvoudig online bloemen bestellen en laten bezorgen op ieder gewenst adres. Naast de meest prachtige boeketten, kun je ook andere leuke geschenken laten bezorgen.