Positief

Plezier

Creatief

Kleurrijk

De pioenroos in de spotlight

De pioenroos in de spotlight

28 april 2017 Door: Florient

Pioenroos: van A tot Z

De meeste mensen zijn dol op de pioenroos. Fijn dus dat er wel meer dan duizend verschillende soorten van zijn. Ook zijn ze in verschillende kleuren te vinden en zelfs de vorm kan sterk wisselen. Er valt dus genoeg te vertellen over de pioenroos en vandaar zetten wij deze bloem eens in de spotlight!

Herkomst van de pioenroos

De pioenroos kwam omstreeks 1784 naar Europa. In China genoot men al langere tijd van deze mooie bloem, maar daar werd de bloem niet alleen om haar uiterlijk geteeld, maar vooral voor de wortels. Volgens de Chinezen zouden de wortels van de pioenroos namelijk een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. De botanische naam van de pioenroos is Paeonia. Dit komt van Paieon en dat is de naam van de god van de genezing in het Oude Griekenland.

Symboliek van de pioenroos

Gezondheid, liefde en geluk: daar staat de pioenroos voor. En dat is ook de reden dat deze roossoort vaak in bruidsboeketten gebruikt wordt. Naast dat de pioenroos symbool staat voor liefde, heeft deze bloem ook een sprookjesachtig uiterlijk; net wat elke bruid uit wil stralen! Maar, ook zonder een bruid te zijn, een mooi boeket pioenrozen, daar worden we allemaal blij van, toch?

Soorten en kleuren pioenrozen

Aan het begin van dit blogartikel las je al dat er meer dan duizend soorten pioenrozen bestaan. Dat zijn er te veel om allemaal te benoemen. De meest bekende soorten zijn de ‘Duchesse de Nemours’, met een romantisch witte kleur, de ‘Sarah Bernhardt’, die dan weer een prachtige lichtroze kleur heeft en de ‘Kansas’, welke juist zuurstokroze is. Naast deze kleuren, is de pioenroos ook te verkrijgen in een gele en rode kleur. De vorm van de pioenroos is afhankelijk van de soort. Er zijn bijvoorbeeld pioenrozen met enkele blaadjes of juist dubbel gevuld. Hoe meer blaadjes, dus hoe gevulder de bloem, des te sterker de geur is. Pioenrozen ruiken heerlijk zoet!

Pioenrozen in een boeket combineren

Een grote bos met pioenrozen is schitterend. Of het nu een bos met dezelfde pioenrozen is, of dat er verschillende soorten en kleuren door elkaar gebruikt worden: alles kan met pioenrozen. De rozen zijn ook erg mooi te combineren in een boeket met andere seizoensbloemen, zoals anjers, asclepias, delphinium en violier bijvoorbeeld.

Hoe verzorg je je pioenrozen?

Als je zo lang mogelijk van je boeket (met) pioenrozen wilt genieten, houd dan rekening met deze tips:
- Snijd met een scherm mes ongeveer vijf centimeter van de steel af.
- Vul een schone vaas met kraanwater.
- Vul de vaas wanneer nodig bij met water.
- Zet de pioenrozen op een goede plek, dus niet op de tocht, niet in de volle zon en niet naast een fruitschaal.

Laat je verrassen door de heerlijke geur en vrolijkheid die pioenrozen in huis brengen!

Over Florient

Floriënt Express is de oudste online bloemenaanbieder in Nederland. Bij ons kun je eenvoudig online bloemen bestellen en laten bezorgen op ieder gewenst adres. Naast de meest prachtige boeketten, kun je ook andere leuke geschenken laten bezorgen.