Positief

Plezier

Creatief

Kleurrijk

De zonnebloem in de spotlight

De zonnebloem in de spotlight

12 Mei 2017 Door: Florient

Zonnebloemen

Zonnebloemen planten, vaak een favoriete bezigheid van kinderen in het voorjaar of de zomer. En dan hopen dat de zonnebloem hoger groeit dan die van de buren. De zonnebloem is bij velen een favoriete bloem en dat is niet gek: het is een prachtige, krachtige bloem die een heerlijk zomers gevoel geeft!

Herkomst van de zonnebloem

De zonnebloem bloeit op vele plekken op de wereld, maar oorspronkelijk komt de bloem uit Noord- en Zuid-Amerika. De Inca’s zagen de zonnebloem als beeld van hun zonnegod en vereerden de bloem daarom. Rond het jaar 1530 brachten de Spanjaarden de zonnebloem mee tijdens hun reis vanuit Amerika naar Europa. En dat is fijn, want zonnebloemen laten elk boeket stralen!

Eigenschappen van zonnebloemen

De zonnebloem bloeit van juli tot oktober, of tot de eerste nachtvorst. Deze bloem groeit normaal gezien tot een lengte tussen de 1,5 en 3,5 meter hoog. De bloemkop kan een diameter tot wel 30 centimeter krijgen. Zonnebloemen hebben een dikke, harige stengel en hartvormige bladeren. Zonnebloemen die als snijbloem verwerkt worden in een boeket zijn vaak al vanaf eind mei te verkrijgen.

Verschillende soorten en kleuren zonnebloemen

De meest bekende zonnebloem is de gele. Deze kent iedereen wel. Wat minder mensen weten, is dat er verschillende soorten en zelfs meerdere kleuren zonnebloemen zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook een bijna zwarte zonnebloem, een rode zonnebloem en een witte zonnebloem. Deze zijn zeer geschikt als snijbloemen en kom je dus ook weleens tegen in een boeket. Ook qua vorm bestaan er varianten van zonnebloemen. Er zijn er met grote of juist kleine bloemen en er zijn er met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen.

Zonnebloemen los of combineren

Een bos met alleen zonnebloemen samen kan echt knallen. Maar, een zonnebloem is ook erg goed te combineren met andere bloemsoorten. Zonnebloemen gaan bijvoorbeeld goed samen met violieren, anjers en echinacea. Ook met bijna elke soort groen gaan zonnebloemen goed samen. Een makkelijke bloem dus, die warmte brengt in elk boeket!

Het verzorgen van zonnebloemen

Wil je zo lang mogelijk genieten van je boeket met zonnebloemen? Geef ze dan een beetje aandacht en volg deze tips:

- Snijd met een scherp mes de stelen van zonnebloemen schuin af.
- Haal overtollige bladeren van de stelen af, vooral wanneer de bladeren anders in het water hangen.
- Giet water in een schone, liefst glazen vaas en voeg wat snijbloemenvoedsel toe.
- Zet de zonnebloemen in de vaas en vul de vaas wanneer nodig bij. Zonnebloemen houden van
water.

Een zonnig boeket met zonnebloemen geeft een zomers en opgewekt gevoel!

Over Florient

Floriënt Express is de oudste online bloemenaanbieder in Nederland. Bij ons kun je eenvoudig online bloemen bestellen en laten bezorgen op ieder gewenst adres. Naast de meest prachtige boeketten, kun je ook andere leuke geschenken laten bezorgen.